دکتر مهسا میرزنده دل

فوق تخصص ریه کودکان (127693)

سوابق علمی:

دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
بورد تخصصی کودکان از دانشگاه تهران
بورد فوق تخصص ریه از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی


سوابق کاری:

سابقه طبابت در بیمارستان مرکز طبی کودکان
پزشک بیمارستان مسیح دانشوری
مشاوره کرونا


دریافت مشاوره

طوفان گرد و غبار


طوفان گرد و غبار، علل و تاثیرات آن بر سلامتی


در طول دهه گذشته، جامعه علمی به تأثیرات مهم گرد و غبار بر اقلیم، سلامت انسان، محیط زیست و بخش‌های مختلف اجتماعی-اقتصادی پی برده است.

طوفان های گرد و غبار یک خطر رایج در مناطق خشک و نیمه خشک است. این طوفان ها معمولاً در اثر رعد و برق یا شیب فشار قوی مرتبط با طوفان ایجاد می شوند که سرعت باد را در یک منطقه وسیع افزایش می دهد. این بادهای شدید مقادیر زیادی شن و غبار را از بستر زمین های خشک به جو می برد و می تواند آنها را به صدها تا هزاران کیلومتر دورتر جابجا کند.

پوشش گیاهی خود به عنوان یک عامل محافظ عمل کرده و از سطح زمین در برابر این فرسایش بادی محافظت می کند. بنابراین، عوامل متعددی مثل بروز تغییرات اقلیمی، خشکسالی، تغییر کاربری زمین های کشاورزی، چرای بیش از حد و غیر اصولی دام ها و نابودی پوشش گیاهی بعنوان عوامل مهم در بروز طوفان های گرد و غبار شناخته می شوند.


تاثیرات گرد و غبار بر سلامت انسان


گرد و غبار موجود در هوا خطرات جدی برای سلامت انسان دارد. اندازه ذرات گرد و غبار یک عامل تعیین کننده کلیدی برای سلامت انسان است. ذرات بزرگتر از 10 میکرومتر قابل تنفس نیستند و بنابراین فقط می توانند موجب بروز برخی مشکلات از جمله:

  1. تحریکات پوست و چشم و ملتحمه
  2. سوزش و خارش چشم
  3. افزایش حساسیت به سایر عفونت های چشمی می شود.


ذرات قابل استنشاق که کوچکتر از 10 میکرومتر هستند، اغلب در بینی، دهان و دستگاه تنفسی فوقانی گیر می‌افتند، بنابراین می‌توانند با بروز اختلالات تنفسی مانند:

  1. آسم
  2. ذات‌الریه، رینیت آلرژیک
  3. و سیلیکوزیس مرتبط باشند.


با این حال، ذرات ریزتر ممکن است به دستگاه تنفسی تحتانی نفوذ کرده و وارد جریان خون شوند، جایی که می توانند بر تمام اندام های داخلی بدن تأثیر بگذارند و موجب بروز اختلالات قلبی- عروقی شوند. یک مطالعه در سال 2014 تخمین زد که قرار گرفتن در معرض ذرات گرد و غبار باعث حدود 400 هزار مورد مرگ زودرس ناشی از بیماری های قلبی - ریوی در جمعیت بیش از 30 کشور مورد مطالعه شده است.


طوفان گرد و غبار


برخی از بیماری های عفونی از طریق گرد و غبار قابل انتقال هستند. مننژیت مننگوکوکی، یک عفونت باکتریایی در بافت نازک بوده که مغز و نخاع را احاطه کرده و می تواند منجر به آسیب مغزی و در صورت عدم درمان به موقع در 50 درصد موارد منجر به مرگ شود. طغیان مننژیت ناشی از طوفان های گرد و خاک در کمربند کشورهای شمال صحرای آفریقا و خاور میانه هنوز هم جمعیت زیادی را تحت تاثیر قرار می دهد.


محققان معتقدند که استنشاق ذرات گرد و غبار در هوای گرم و خشک ممکن است به مخاط بینی و گلو آسیب برساند. این شرایط برای ایجاد عفونت توسط عوامل بیماری زا خصوصا باکتری ها بسیار ایده آل است. همچنین وجود اکسیدهای آهن موجود در ذرات گرد و غبار ممکن است خطر بروز عفونت را افزایش دهد.

گرد و غبار همچنین در انتقال بیماری تب دره، یک بیماری بالقوه کشنده که توسط یک گونه قارچ بنام کوکسیدیوئیدس (Coccidioides) ایجاد می گردد نیز نقش دارد.


طوفان گرد و غبار


راهکارهای کاهش عوارض ناشی از گرد و غبار


در شرایطی که آب و هوا از نظر وجود آلایندگی های محیطی و گرد و غبار در وضعیت ناسالم و خطرناک قرار دارد، بهتر است گروه های حساس مانند سالمندان، کودکان، افراد با بیماری های زمینه ای و خانم های باردار تا حد امکان از خانه خارج نشود و در صورت خروج از منزل از ماسک هایی با حد فیلتر FFP2 و FFP3 استفاده کنند که توانایی فیلتر ذرات بسیار کوچک گرد و غبار را دارند.