دکتر سمیه طاهری

متخصص بیماری های داخلی (122816)

سوابق علمی:

متخصص بیماری های داخلی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
مشاوره در خصوص بیماری های غدد (دیابت، تیروئید)، ریه (عفونت های تنفسی، آسم، کرونا)، گوارش (ریفلاکس، گاستریت، زخم معده)، کم‌خونی


سوابق کاری:

سابقه طبابت در بیمارستان های کامکار عرب‌نیای قم، امام‌حسین بهارستان، خیریه غیاثی و بیمارستان های شریعتی و سینا
مشاوره کرونا


دریافت مشاوره

بیماری کرون چیست؟


بیماری کرون نوعی بیماری التهابی روده (IBD) است. این بیماری التهاب دستگاه گوارش را در پی دارد که می تواند منجر به درد شکم، اسهال شدید، خستگی، کاهش وزن و سوء تغذیه شود. التهاب ناشی از بیماری کرون نواحی مختلفی از دستگاه گوارش را در افراد درگیر می کند. این التهاب اغلب به لایه‌های عمیق‌تر روده گسترش می‌یابد. بیماری کرون می تواند دردناک و ناتوان کننده باشد و گاهی ممکن است منجر به عوارض تهدید کننده شود. در حالی که هیچ درمان شناخته شده ای برای بهبودی کامل بیماری کرون وجود ندارد، اما درمان ها می توانند علائم و نشانه های آن را تا حد زیادی کاهش دهند و حتی باعث بهبود طولانی مدت و التیام التهاب ناشی از این بیماری شوند. با درمان، بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کرون می توانند زندگی خوب و بدون مشکلی داشته باشند.

بیماری کرون می تواند هر بخشی از دستگاه گوارش را درگیر کند و این درگیری می تواند متداوم و یا مقطعی باشد. کرون همچنین می تواند چندین بخش از دستگاه گوارش را همزمان درگیر کند. در حدود ۲۰درصد بیماران، این بیماری به کولون یا روده بزرگ محدود می شود.


علائم

علائم و نشانه های بیماری کرون می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. این علائم معمولاً به تدریج ایجاد می شوند، اما گاهی اوقات به طور ناگهانی و بدون هشدار به سراغ فرد بیمار می آید. همچنین فرد مبتلا ممکن است در بازه های زمانی حتی طولانی هیچ علامت مشخصی نداشته باشد.

هنگامی که بیماری فعال است، علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. اسهال
  2. تب
  3. خستگی
  4. درد و گرفتگی شکم
  5. وجود خون در مدفوع
  6. زخم های دهانی
  7. کاهش اشتها و کاهش وزن


همچنین افراد مبتلا به نوع شدید بیماری کرون ممکن است علائم زیر را نیز تجربه کنند:

  1. التهاب پوست، چشم و مفاصل
  2. التهاب کبد یا مجاری صفراوی
  3. سنگ کلیه
  4. کمبود آهن


بیماری کرون، علائم


علت

علت دقیق بیماری کرون ناشناخته است. پیش از این، رژیم غذایی و استرس از دلایل اصلی ابتلا به این بیماری به حساب می آمد اما امروزه ما می دانیم که این عوامل ممکن است باعث تشدید بیماری کرون شوند و به عنوان علت اصلی ابتلا به بیماری به حساب نمی آید. احتمالاً عوامل متعددی مانند وراثت و عملکرد نادرست سیستم ایمنی در ایجاد کرون نقش دارند.


عوامل خطر

سن

بیماری کرون در هر سنی ممکن است رخ دهد ولی اکثر افرادی که به بیماری کرون مبتلا می شوند قبل از 30 سالگی تشخیص داده می شوند.


قومیت و نژاد

اگرچه بیماری کرون می تواند هر گروه قومی یا ملیتی را تحت تاثیر قرار دهد اما سفیدپوستان بیشترین خطر ابتلا به ویژه نوع شدید را دارند.


سابقه خانوادگی

اگر یکی از بستگان درجه یک مانند والدین، خواهر و برادر به این بیماری مبتلا باشند، احتمال بیشتری وجود دارد تا آن فرد هم به همین بیماری مبتلا گردد. از هر 5 نفر افراد مبتلا به بیماری کرون 1 نفر آنها یکی از اعضای خانواده نیز مبتلا به این بیماری است.


مصرف سیگار و دخانیات

سیگار کشیدن مهم ترین عامل خطر قابل کنترل برای ابتلا به بیماری کرون است. سیگار کشیدن همچنین می تواند شانس ابتلا به عوارض این بیماری را در افراد افزایش دهد. ترک سیگار می تواند یک عامل مهم در کنترل این بیماری باشد.


داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی

عبارتند از ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و سایر داروهای مشابه. لازم به ذکر است که این داروها باعث ابتلا به بیماری کرون نمی شوند اما می توانند منجر به تشدید التهاب روده و پیشرفت بیماری شوند.


بیماری کرون، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی


عوارض

بیماری کرون ممکن است منجر به یک یا چند مورد از عوارض زیر شود:


انسداد روده

بیماری کرون می تواند کل ضخامت دیواره روده را تحت تاثیر قرار دهد. با گذشت زمان، قسمت‌هایی از روده می‌تواند زخم شده و دچار کاهش ضخامت شود که ممکن است حرکت محتویات گوارشی را با مشکل مواجه سازد. یکی از راه های اصلی درمان انسداد روده در اثر کرون جراحی روده می باشد.


زخم ها

التهاب مزمن می تواند منجر به ایجاد زخم در هر نقطه از دستگاه گوارش از جمله دهان و مقعد و همینطور در ناحیه تناسلی شود.


فیستول

گاهی اوقات زخم ها می توانند به طور کامل از طریق دیواره روده گسترش یافته و فیستول ایجاد کنند فیستول می تواند بین روده و پوست یا بین روده و اندام دیگر ایجاد شود. فیستول های نزدیک یا اطراف ناحیه مقعدی (پری آنال) شایع ترین نوع هستند. هنگامی که فیستول در شکم ایجاد می شود، غذا ممکن است مناطقی از روده را که برای جذب لازم است دور بزند. فیستول ها ممکن است بین حلقه های روده، در مثانه یا واژن، یا از طریق پوست ایجاد شوند که باعث تخلیه مداوم محتویات روده به پوست می شود. در برخی موارد، فیستول ممکن است عفونی شود و آبسه ایجاد کند که در این صورت نیاز به اقدام درمانی فوری وجود دارد.


شقاق مقعد

پارگی کوچک در بافتی است که مقعد را می پوشاند یا در پوست اطراف مقعد که در آن عفونت می تواند رخ دهد. اغلب با حرکات دردناک روده همراه است و ممکن است منجر به فیستول پری آنال (اطراف مقعد) شود.


سرطان روده بزرگ

ابتلا به بیماری کرون که روده بزرگ را تحت تاثیر قرار می دهد، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد. دستورالعمل های عمومی غربالگری سرطان روده بزرگ برای افراد سالم، انجام کولونوسکوپی هر 10 سال از سن 50 سالگی می باشد ولی در بیماری کرون با درگیری یک سوم یا بیشتر روده بزرگ کولونوسکوپی سالانه یا دو سال یکبار بعد از گذشت ۸سال از شروع بیماری لازم است.


سایر مشکلات سلامتی مرتبط با کرون

بیماری کرون می تواند مشکلاتی را در سایر قسمت های بدن ایجاد کند. از جمله این مشکلات می توانیم به کم خونی، اختلالات پوستی، پوکی استخوان، آرتریت و بیماری های کیسه صفرا یا کبد اشاره کنیم.