دکتر الهام آسمانی

پزشک عمومی (188052)

سوابق علمی:

فارغ التحصیل دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی ایران


سوابق کاری:

پزشک مراکز منتخب کرونا و واکسیناسیون در تهران


دریافت مشاوره

آیا تزریق دوز چهارم واکسن کرونا الزامی است؟


در روزهایی که پاندمی کرونا بر روی ریل نزولی قرار گرفته است سیاست های بهداشتی کشورهای مختلف برای مهار بیشتر و بهتر این ویروس نیز تغییر کرده است. واکسیناسیون اولین و مهم ترین فاکتور مقابله با کروناویروس در تمام دنیا می باشد و کشورهایی که توانسته اند بیش از 60 درصد جمعیت خود را واکسینه کنند امروز از طوفان حاصل از پیک های این بیماری به دور هستند که این اتفاق خوشبختانه در کشور ما هم نیز رخ داده است. تزریق دوز اول و دوم واکسن کرونا امروزه در ایران و اغلب کشورها به منزله واکسیناسیون کامل به حساب نمی آید و لزوم تزریق دوز سوم با توجه به شیوع واریانت اومیکرون امروزه بیش از پیش مسجل شده است. اما علاوه بر دوز سوم خبرهایی مبنی بر شروع تزریق دوز چهارم منتشر شده است که به برخی گروه های خاص علاوه بر تزریق دوز سوم، یک دوز دیگر باید تزریق شود. در این مقاله به طور کامل در رابطه با اینکه چه افرادی باید دوز چهارم تزریق کنند و کدام واکسن باید تزریق شود توضیحات کاملی ارائه داده ایم.


افرادی که سه دوز واکسن تزریق کرده اند عموما به ترتیب زیر بوده است:


واکسن های تزریق شده


در کشورهای مختلف مطالعات زیادی در رابطه با ضرورت یا حتی عدم ضرورت تزریق دوز چهارم در گروه های سنی مختلف انجام شده است. مقاله ای که فوریه 2021 در چین منتشر شده است نشان می دهد بعد از گذشت 26 هفته از تزریق دوز سوم واکسن سینوفارم، سطح آنتی بادی علیه RBD اسپایک واریان اومیکرون، ۵۳ درصد نسبت به بیشترین میزان آنتی بادی بعد از تزریق دوز سوم کاهش می یابد. تزریق دوز چهارم در این زمان باعث افزایش‌ سطح این آنتی بادی می شود و میزان ایمنی ناشی از ایمونوگلوبولین ها در بدن با تزریق دوز چهارم واکسن سینوفارم به ایمنی تزریق دوز سوم تا حدودی نزدیک می شود.


سایر کشورها سیاست های مختلفی در قبال تزریق دوز چهارم در نظر گرفته اند. کشورهای اروپایی مثل فرانسه، آلمان، یونان، اسپانیا، لهستان و مجارستان تزریق دوز چهارم را تنها به گروه های حساس آغاز کرده اند. تعریف گروه های حساس در اغلب کشورها یکسان می باشد و شامل افراد بالای 70 سال، بیماران نقص ایمنی، بیماران پیوندی و سرطانی ها می باشد. در آلمان، اسپانیا، کانادا و آمریکا تزریق دوز چهارم علاوه بر گروه های حساس به کادر درمان هم صورت می پذیرد. کارشناسان بهداشت انگلستان معتقدند تزریق دوز چهارم شاید در حال حاضر برای همه افراد جامعه ضروری نباشد زیرا که واریانت اومیکرون تا به امروز توانسته است نقش واکسن طبیعی رو ایفا کند و دوز چهارم در حال حاضر با توجه به شرایط کنونی پاندمی کرونا فقط به افراد و گروه های در معرض خطر تزریق شود.


با اعلام وزارت بهداشت و درمان ایران تزریق دوز چهارم به بالای 80 سال و همچنین افراد بالای 18 سال که دچار نقص ایمنی هستند صورت می پذیرد. باید دقت داشت که اگرچه گفته می شود اومیکرون در افراد مختلف علائم شدید ایجاد نمی کند اما مطالعات و شواهد ثابت کرده اند که این واریانت در افراد با بیماری های زمینه ای و همچنین بیماران قلبی و عروقی و بیماران دیابتی و بالای 60 الی 70 سال می تواند علائم شدید ایجاد کند و به همین دلیل تزریق دوز چهارم به این گروه های خاص حتما باید در اولویت قرار بگیرد. اما بسیاری از کشورها تزریق دوز چهارم به عموم مردم را شروع نکرده اند زیرا که واکسن های کرونا در حال آپدیت شدن هستند و نسل جدید واکسن ها برعلیه واریانت اومیکرون ساخته خواهد شد.


بهترین گزینه ها برای تزریق دوز چهارم در جدول زیر گردآوری شده است:


واکسن های توصیه شده


همانطور که گفته شد تزریق دوز چهارم برای گروه های حساس باید انجام شود و طبق جداول این مقاله بهترین واکسن رو می توانید انتخاب نمایید. اما دوز چهارم برای عموم جامعه در حال حاضر توصیه نمی شود و احتمالا باید تا آپدیت شدن واکسن ها بر علیه واریانت اومیکرون منتظر بمانید.






مجموع نظرات: 2


کاربر 1401/2/13 13:14

ممنون ازشما.اگر نخواهیم آسترا و پاستوکوک رو بزنیم آیا اسپایکوژن هم که فرمودین به نسبت این دو تا کارایی داره چون جایی خودندم مقاله اسپایکوژن کمتر از پاستو کوک ارائه شده.

سوال بعدی اینکه آیا حتما باید پلتفرم تغییر کنه چقدر اثر بخشی کمتری خواهد داشت

و سوال آخر هم اینه آیا شصت سال به بالاها هم بدون هیچ بیماری زمینه ای میتونن تزریق کنن یا باید منتظر فراخوان بود بعد از هفتاد سال به بالاها.

ممنون از شما


دکتر الهام آسمانی 1401/2/14 18:31

۶۰ سال به بالاها فعلا اعلام نشده ولی احتمالا به زودی اعلام میشه، اسپایکوژن هم چون مشابه پاستوکووک هست میتونید تزریق بکنید و قطعا ایمنی رو بالا خواهد برد ولی به دلیل همین مورد کم بودن مقالات توصیه بیشتر بر آسترازنیکا و پاستوکووک هست، در مورد تغییر پلتفرم هم بیشتر برای واکسن های غیرفعال مطرحه و برای واکسن های دیگه خیلی نیازی نیس.