دیابت چیست؟
دیابت یک بیماری مزمن است که در تبدیل مواد غذایی به انرژی اختلال ایجاد می شود. بیشتر غذایی که می خوریم به قند تجزیه می شود که قند حاصل از مواد غذایی معمولا گلوکز است و این قند در جریان خون آزاد می گردد. زمانیکه قند خون شما بالا می رود، به جزایر لانکراس علامت می دهد که باید انسولین آزاد کند. انسولین مانند یک کلید برای ورود قند خون به سلول های بدن است و متعاقبا سلول های بدن از این قند به عنوان انرژی استفاده می کنند.
اگر دیابت دارید، بدن شما انسولین کافی تولید نمی کند یا نمی تواند از انسولین ساخته شده به اندازه لازم استفاده کند. وقتی انسولین کافی وجود ندارد یا سلول ها به انسولین پاسخ نمی دهند، قند خون بیش از حد در جریان خون باقی می ماند. دیابت نیز نتیجه پایداری قند در خون است. برای دیابت در حال حاضر درمان قطعی وجود ندارد، اما کاهش وزن، خوردن غذای سالم و تحرک می تواند کمک کننده باشد. مصرف دارو در صورت لزوم، دریافت آموزش و انجام قرار ملاقات های مراقبت های بهداشتی نیز می تواند تأثیر دیابت بر زندگی شما را کاهش دهد.
انواع دیابت
سه نوع اصلی دیابت وجود دارد: نوع 1، نوع 2 و دیابت بارداری.
دیابت نوع 1
تصور می شود که دیابت نوع 1 ناشی از یک واکنش خود ایمنی است که در یک پروسه تخریب گرانه بدن از تولید انسولین ممانعت به عمل می آورد. تقریباً 5-10٪ از افراد مبتلا به دیابت، به نوع 1 این بیماری مبتلا هستند. علائم دیابت نوع 1 اغلب به سرعت پیشرفت می کند. دیابت نوع اول اغلب در کودکان، نوجوانان و گاها در بزرگسالان دیده می شود. اگر دیابت نوع 1 دارید، باید هر روز انسولین مصرف کنید.
دیابت نوع 2
با دیابت نوع 2 ، بدن شما از انسولین به خوبی استفاده نمی کند و نمی تواند قند خون را در سطح طبیعی نگه دارد. حدود 90-95٪ مبتلایان به دیابت، به نوع 2 این بیماری مبتلا هستند. این بیماری در طی سال های متمادی ایجاد می شود و معمولاً در بزرگسالان تشخیص داده می شود. ممکن است در هنگام ابتلا به این بیماری به ویژه در ماهها و سال های اول ابتلا هیچ علائمی را مشاهده نکنید، بنابراین مهم است که قند خون خود را به صورت دوره ای چک کنید. با تغییر سبک زندگی سالم، مانند کاهش وزن، خوردن غذای سالم و تحرک، می توان از دیابت نوع 2 پیشگیری یا آن را به تأخیر انداخت.
دیابت بارداری
در زنان بارداری که هرگز دیابت نداشته اند ممکن است این نوع از دیابت ایجاد شود. اگر به دیابت بارداری مبتلا هستید، سلامت کودک شما ممکن است تهدید شود که با دریافت دارو برای مادر این خطر رفع خواهد شد. دیابت بارداری معمولاً پس از تولد کودک از بین می رود اما احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 از سنین میانسالی به بعد برای مادرانی که در دوران بارداری دیابت را تجربه کردند بالا است. کودک شما به احتمال زیاد در کودکی یا نوجوانی دچار مشکلات چاقی شود و حتی این احتمال وجود دارد که فرزند مادران بارداری که دیابت را تجربه می کنند به دیابت مبتلا شوند.
پیش دیابت
در برخی از افراد سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی است، اما هنوز به اندازه کافی بالا نیست که به عنوان دیابت نوع 2 تشخیص داده شود. این گروه به پیش دیابت مبتلا هستند. پیش دیابت خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و سکته را افزایش می دهد. خبر خوب این است که اگر شما به دیابت مبتلا هستید ، یک برنامه تغییر سبک زندگی، می تواند به شما کمک کند قدم های سالمی برای برگشت آن بردارید.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
اختلال شایع اندوکرینی است که برخی از زنان در سنین باروری به آن مبتلا هستند و یکی از علل شایع ناباروری در میان زنان جوان است. این بیماری هم از نظر بالینی و هم از نظر سلامت جامعه، دارای اهمیت فراوان است، زیرا شیوع آن بسیار بالا رفته و در اغلب جوامع از هر ۵ زن یک نفر به آن مبتلا میگردد. زنان مبتلا به PCOS اغلب به انسولین مقاوم هستند. بدن آنها می تواند انسولین تولید کند اما نمی تواند از آن به طور موثر استفاده کند و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نیز متعاقبا افزایش می یابد. آنها همچنین دارای سطح بالاتری از آندروژن (هورمون های مردانه که زنان نیز دارند) هستند، که می تواند تخمک گذاری جلوگیری کند و باعث قاعدگی نامنظم، آکنه، نازک شدن موی سر و رشد موهای اضافی در صورت و بدن می شود.
ریسک ابتلا به چند بیماری در زنان مبتلا به PCOS به خصوص اگر اضافه وزن داشته باشن نسبت به سایرین بالاتر است:
- دیابت : بیش از نیمی از زنان مبتلا به PCOS تا سن 40 سالگی به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند
- دیابت بارداری
- بیماری قلبی : زنان مبتلا به PCOS در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری های قلبی هستند و با افزایش سن این خطر افزایش می یابد
- فشار خون بالا : می تواند به قلب، مغز و کلیه ها آسیب برساند
- آپنه خواب: اختلالی که باعث می شود تنفس در هنگام خواب متوقف شود و خطر بیماری قلبی و دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.
- افسردگی و اضطراب
دلایل ابتلا به PCOS
در حال حاضر دلایل دقیق آن مشخص نیست، اما سطح آندروژن بالاتر از حد طبیعی نقش مهمی دارد. اضافه وزن و سابقه خانوادگی نیز می توانند در ایجاد آن سهیم باشند.
وزن: رابطه بین وزن و این بیماری بسیار پیچیده است و به خوبی قابل درک نیست. اضافه وزن با PCOS در ارتباط است، اما بسیاری از زنان با وزن طبیعی به PCOS مبتلا هستند و بسیاری از زنان با اضافه وزن چنین همچین مشکلی ندارند.
سابقه خانوادگی: زنانی که مادر یا خواهر آنها مبتلا به PCOS یا دیابت نوع 2 هستند، بیشتر در معرض ابتلا به PCOS هستند.
مقاومت به انسولین: یکی از اصلی ترین دلایل ابتلا به PCOS دیابت است. سبک زندگی می تواند تأثیر زیادی در مقاومت به انسولین بگذارد، خصوصاً اگر خانمی به دلیل داشتن رژیم غذایی ناسالم و کمبود فعالیت بدنی دارای اضافه وزن باشد. کاهش وزن اغلب به بهبود علائم کمک خواهد کرد، باید توجه داشته باشیم که مهم نیست چه چیزی باعث مقاومت به انسولین شده است زیرا این بیماری زمینه ابتلا به سایر بیماری ها مثل PCOS را فراهم میکند.
مبتلا به PCOS هستید؟
بعضی اوقات علائم این بیماری واضح است و گاهی علائم کمتر مشخص هستند. برخی از زنان فقط یک علامت دارند و برخی هم همه آنها را خواهند داشت. زنان از هر نژاد و نژاد می توانند PCOS داشته باشند.
برای تعیین اینکه آیا شما PCOS دارید، پزشک بررسی می کند که حداقل 2 مورد از این 3 علامت را دارید:
- پریودهای نامنظم یا بدون پریود، ناشی از عدم تخمک گذاری است
- هورمون های مردانه بالاتر از سطح طبیعی که ممکن است منجر به ایجاد موهای زائد در صورت و بدن، آکنه یا کم پشتی موی سر شود
- چندین کیست کوچک روی تخمدان ها: فقط داشتن کیست تخمدان برای تشخیص کافی نیست. بسیاری از زنان فاقد PCOS کیست در تخمدان خود دارند و بسیاری از زنان مبتلا به PCOS کیست ندارند.
درمان PCOS
اگر قاعدگی نامنظم در ماه دارید، در باردار شدن مشکل دارید یا آکنه یا رشد مو بیش از تجربه می کنید، به پزشک خود مراجعه کنید. اگر به شما گفته اند که PCOS دارید، درمورد آزمایش دیابت نوع 2 و چگونگی کنترل دیابت با پزشک مشورت کنید. ایجاد تغییرات سالم مانند کاهش وزن در صورت اضافه وزن و افزایش فعالیت بدنی می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد، به شما در مدیریت بهتر دیابت کمک کرده و سایر مشکلات جسمی جلوگیزی به عمل می آورد. همچنین داروهایی وجود دارند که می توانند به تخمک گذاری و همچنین کاهش آکنه و رشد مو کمک کنند.
منبع: سایت CDC