دکتر لیلا ابراهیمی قصور

داروساز و متخصص تغذیه (2164)

سوابق علمی:

دکترای داروسازی نظام پزشکی د-25026
متخصص تغذیه نظام پزشکی ت-2164
نفر اول علوم پایه داروسازی شمال غرب کشور


سوابق کاری:

دکترای داروسازی نظام پزشکی د-25026
متخصص تغذیه نظام پزشکی ت-2164


دریافت مشاوره

تغذیه و بیماری های قلبی و عروقی


مشکلات قلبی و عروقی از سده های گذشته اصلی ترین عامل مرگ و میر در بین جوامع مختلف بوده است.


مشکلات قلبی و عروقی از سده های گذشته اصلی ترین عامل مرگ و میر در بین جوامع مختلف می باشد. قلب انسان که به نوعی مرکز ثقل بدن به حساب می آید هر لحظه در حال تغییرات فیزیولوژیک می باشد و از دیدگاه سلولی این عضو از بدن بیشترین مکانسیم سوخت و ساز را در بین سایر عضوهای بدن دارد. روند سوخت و ساز و تغییرات فیزیولوژیک قلب انسان موجب می گردد که قلب به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی قرار داشته باشد که یکی از این عوامل تغذیه و به طور کلی سبک زندگی هر فرد می باشد. همانطور که گفته شد بیماری های قلبی و عروقی از جمله عوامل اصلی مرگ و میر در دنیا به حساب می آیند و آنچه که موجب بروز بیماری قلبی می‌شود، ایجاد رسوب‌های چربی یا پلاک‌ها در لایه داخلی دیواره سرخرگ‌ها است. رسوب های به جا مانده در دیواره عروق موانعی را برای عبور خون از رگها ایجاد میکنند که به این حالت تصلب شرایین یا آترواسکلروز می گویند.


به مرور زمان با انباشته شدن رسوب های چربی در دیواره عروق علائم بیماری های قلبی و عروقی هم کم کم آشکار می شوند و به نوعی علائم این بیماری زمانی پدیدار می شود که تجمع پلاک ها در رگ به حدی برسد که به طور جدی در مسیر عبور خون اختلال ایجاد شده باشد. حمله ناگهانی قلبی زمانی رخ میدهد که سرخرگی که به قلب خون می رساند توسط پلاک های چربی مسدود شده باشد. این مسدود شدن موجب عدم خونرسانی به قلب می گردد و این عدم خونرسانی حمله قلبی را در پی خواهد داشت. کلسترول عامل اصلی رسوب در دیواره عروق می باشد که عدم کنترل آن مسدود شدن دیواره عروق را به دنبال دارد. مطالعات نشان می‌دهند که رابطه مستقیمی‌‌ بین تغذیه و بیماری های قلبی و عروقی وجود دارد به همین دلیل در این مقاله به طور مختصر مواد غذایی مفید برای جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی را معرفی خواهیم کرد.


اولین و مهم ترین نکته در تغذیه مناسب برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی تغییر بشقاب غذایی می باشد! در کشور ما رسم است در کنار وعده غذایی که برنج یا پروتئین می باشد سالاد یا یک بشقاب سبزیجات سرو می شود اما این رژیم غذایی باید تغییر کند. سالاد و سبزیجات باید وعده اصلی و در کنار آن باید کربوهیدرات (برنج، نان) یا پروتئین (مرغ، گوشت قرمز و ماهی) مصرف شود. این اصلی ترین نکته در تغییر رژیم غذایی می باشد. اما باید بدانیم که کدام خوراکی ها را به سبد غذایی اضافه و کدام را حذف یا کم نماییم.


کلم برگ، کلم قرمز، گل کلم، کلم بروکسل، بروکلی، ‌شلغم، چغندر، اسفناج، مارچوبه، لوبیا سبز، نخود سبز، لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی، نخود خشک و عصاره مخمر دارای ویتامین‌های گروه ب خصوصا اسیدفولیک هستند. هموسیستئین یک اسیدآمینه غیر پروتئینی حاوی گوگرد می باشد که افزایش غلظت این اسیدآمینه یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد کننده بیماری تصلب شراین می باشد که اسیدفولیک باعث کاهش غلظت این اسیدآمینه می شود و متعاقبا از بروز بیماری های قلبی و عروقی جلوگیری می نماید.


نکات تغذیه ای زیر را برای دوری از بیماری های قلبی و عروقی در نظر داشته باشید:


  1. استفاده از غذاهای چرب را محدود کنید.
  2. شکلات تیره (دارک) سرشار از فلاونوئید است که در نقش یک آنتی اکسیدان از سیستم عروقی، قلب به خوبی محافظت می نماید.
  3. میوه های خریداری شده را به خوبی شستشو دهید و سپس آنها را با پوست مصرف نمایید.
  4. از حداقل میزان نمک در تهیه غذا استفاده نمایید.
  5. بذر کتان به دلیل سرشار بودن از اسید آلفا لینولئیک و اسید های چرب امگا 3، در پیشگیری و درمان بیماری‌های قلبی بسیار موثر است.
  6. منبع اصلی کلسترول گوشت قرمز می باشد و در مصرف این ماده غذایی احتیاط لازم را داشته باشید.
  7. در تهیه غذاهای رستوران ها برای طعم دهی بهتر و بیشتر از روغن زیادی استفاده می نمایند و باید از مصرف بیش از حد این غذاها خودداری نمایید.
  8. در پخت غذاهای خانگی از حداقل روغن استفاده نمایید.
  9. سبزیجات و میوه های سرشار از فیبر نظیر سیب باعث جدا شدن پلاک های رسوب کرده در عروق می شوند.
  10. سبوس یکی از بهترین ماده های خوراکی در جهت کاهش کلسترول خون می باشد.
  11. کشمش غنی از پتاسیم است و به کاهش فشار خون و جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی کمک می کند.
  12. چربی های موجود روی گوشت قرمز یا مرغ را قبل از پخت جدا نمایید.
  13. چای سبز را به دلیل داشتن فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان ها به کاهش چربی های خون کمک می کند و کلسترول خون به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.
  14. در تهیه غذا از روغن جامد استفاده نکنید.
  15. امگا 3 موجود در ماهی و غذاهای دریایی یکی از بهترین مکمل های غذایی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی می باشد.